ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΟΞΑ

1. ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ και ΠΕΔΙΟΥ

Είναι το παραδοσιακό κυνηγετικό αντίκυρτο τόξο. Σήμερα χρησιμοποιείται στη τοξοβολία πεδίου όπου έχει την δική του κατηγορία.

Μονοκόματο Παραδοσιακό Τόξο

Μονοκόματο παραδοσιακό τόξο


Μπορεί να είναι μονοκόμματο ή σπαστό στο οποίο οι βραχίονες αφαιρούνται για εύκολη μεταφορά.

Σπαστό Παραδοσιακό Τόξο

Σπαστό Παραδοσιακό Τόξο

Συνήθη μήκη από 56'' έως 65'' και ονομαστική δύναμη από 20lbs έως 70lbs.

Πρόκειται για όμορφες χειροποίητες κατασκευές. Κατασκευάζονται από συγκολλημένα ελάσματα σκληρών ξύλων όπως η καρυδιά, η τριανταφυλλιά ή το σφεντάμι.

2. ΑΓΓΛΙΚΟ LONGBOW

Είναι το παραδοσιακό Αγγλικό τόξο.

Longbow Παραδοσιακό Αγγλικό Τόξο

Είναι γνωστό από τον θρύλο του Robin Hood, αλλά και από την ιστορία γιατί έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μάχες του εκατονταετούς πολέμου (14ος-15ος αι.). Οι βραχίονες έχουν διατομή σχήματος D. Το παραδοσιακό φτιαχνόταν από ξύλο τάξου (είδος ήμερου έλατου, αγγλ.: yew). Τα σημερινά longbows φτιάχνονται σε μήκη από 64'' έως 70'' και ονομαστική δύναμη από 20lbs έως 80lbs.
Είναι δυσκολότερο στη χρήση από το αντίκυρτο γιατί είναι λιγότερο ακριβές και δίνει ξερή και κάπως άβολη βολή. Παρόλα αυτά έχει φανατικούς οπαδούς κυρίως στην Αγγλία όπου χρησιμοποιείται για σκόπευση σε ειδικούς αγώνες επιπέδου club, αλλά και στη τοξοβολία πεδίου όπου έχει και τη δική του κατηγορία.

3. ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ FLATBOW

Παραλλαγή του αγγλικού longbow.

Flatbow Παραδοσιακό Αμερικάνικο Τόξο

Έχει βραχίονες με διατομή σχήματος πεπλατυσμένου ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Διαδεδομένο κυρίως στην Αμερική. Χρησιμοποιείται για τοξοβολία πεδίου και για κυνήγι.

4. ΤΟ ΙΑΠΩΝΙΚΟ YUMI

Το ιαπωνικό παραδοσιακό τόξο των σαμουράϊ το yumi. Είναι ασύμμετρο και το μήκος του ποικίλει, από 210εκ έως 240εκ, ανάλογα με το ύψος του τοξότη. Η ονομαστική του δύναμη κυμαίνεται από 10kg έως 20Kg (περίπου 20lbs έως 40lbs).

Σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής γίνεται από συγκολλημένα ελάσματα μπαμπού, καλυμμένα με σκληρό ξύλο και τελείωμα λάκας. Έχει διατομή πεπλατυσμένου ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Επειδή τα παραδοσιακά είναι αρκετά ακριβά αλλά και ευπαθή, οι λιγότερο έμπειροι χρησιμοποιούν συνθετικά yumi από carbon και fiberglass καλυμμένα ή όχι από μπαμπού. Χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την άσκηση της αρχαίας πολεμικής τέχνης του kyudo.

5. ΤΟ ΑΣΙΑΤΙΚO ΣΥΝΘΕΤΟ (ASIATIC COMPOSITE)

Πρωτοεμφανίστηκε στους Σκύθες περί τον 8ο αι. π.χ. γι’ αυτό λέγεται και σκυθικό. Οι Σκύθες συγκαταλέγονται στους πιο ικανούς τοξότες της αρχαιότητας.

Λέγεται σύνθετο γιατί για την κατασκευή του χρησιμοποιούνταν διαφορετικά υλικά. Σκληρό ξύλο, συνήθως σφεντάμι, επεξεργασμένοι τένοντες ζώου, κέρατο βοοειδών και δέρμα.

Αρχικά φτιάχνεται το κυρίως στέλεχος είτε μονοκόμματο, είτε από συγκολλημένα ελάσματα ξύλου, στο σχήμα χωρίς χορδή που φαίνεται παραπάνω. Στα άκρα του προσαρμόζονται φορετά τα δύο κοίλα κεράτινα τμήματα - οι κορωνίδες, σε αυτά στηρίζεται η χορδή. Στην πίσω πλευρά συγκολλούνται οι τένοντες και στη εμπρός ένα ή περισσότερα λεπτά και ελαστικά ελάσματα από κέρατο έτσι που να καλύπτεται όλη η επιφάνεια (η εμπρός όψη του τόξου, είναι αυτή προς τη χορδή).

Κατόπιν αρχίζει η διαδικασία των διαδοχικών κύκλων λυγίσματος με όλο και πιο κοντή χορδή μέχρι το τόξο να "μάθει να λυγίζει", αυτή η διαδικασία κρατάει μήνες. Αφού πάρει το τελικό του σχήμα καλύπτεται από λεπτό δέρμα για προστασία των τενόντων από τον ήλιο, τη βροχή και το χώμα. Έχει μήκος 46'' έως 50'' και δύναμη που μπορεί να ξεπερνάει τις 80lbs για άνοιγμα 28΄΄. 

Κατασκευάζονται και σήμερα με τον παραδοσιακό τρόπο από καλλιτέχνες του είδους και μόνο κατόπιν παραγγελίας, μια και η τιμή τους δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. 

Θεωρούνται συλλεκτικά αντικείμενα και χρησιμοποιούνται στην έφιππη τοξοβολία και σε τουρνουά αφιερωμένα στην αναβίωση της παραδοσιακής τέχνης.

6. ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΟΞΑ

Παραδοσιακά ξύλινα τόξα διαφόρων πολιτισμών, κατασκευασμένα από σκληρό ξύλο, μονοκόμματα ή από συγκολλημένα ελάσματα. Κάποια κατασκευάζονται βιομηχανικά και κυκλοφορούν στο εμπόριο σε οικονομικές τιμές, κάποια άλλα κατασκευάζονται μόνο από λίγους ειδικούς τεχνίτες για λογαριασμό ρομαντικών θαυμαστών αυτής της τέχνης. 

Αγοράζονται για συλλογές ή για να χρησιμοποιηθούν σε ειδικά τουρνουά παραδοσιακής τοξοβολίας.

 7. ΒΑΛΛΙΣΤΡΑ (CROSSBOW)

Η βαλλίστρα μολονότι βασίζεται στην ίδια αρχή με το τόξο και εκτοξεύει βέλη, δεν είναι τόξο και η χρήση της προσομοιάζει περισσότερο με σκοποβολή. 

Έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα (αλλά και την αρχαία Κίνα) αλλά διαδόθηκε στους στρατούς της Ευρώπης μόλις τον πρώιμο μεσαίωνα. Χρησιμοποιήθηκε από όλους τους λαούς της δύσης και ιδιαίτερα από τους Άγγλους και τους Γάλλους. 

Η βαλλίστρα, σε αντίθεση με το τόξο, δεν χρειαζόταν παρά ελάχιστη εκπαίδευση, παρείχε ακριβέστερη σκόπευση και μεγαλύτερη διατρητική ικανότητα - χρήσιμη για πανοπλίες. 

Ο μεγάλος αντίπαλός της ήταν το longbow. Αυτό προσέφερε πολύ μεγαλύτερη ταχυβολία και βεληνεκές - πλεονεκτήματα σημαντικά για τις πολυπληθείς μάχες ανοικτού πεδίου της εποχής.

Σήμερα παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, έχει φανατικούς οπαδούς. Οι σύγχρονες βαλλίστρες κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά και προσομοιάζουν σαν αρχή στα αντίκυρτα και στα σύνθετα τόξα.

Χρησιμοποιούνται κυρίως για κυνήγι ή σκοποβολή σε τοπικούς αγώνες, επιπέδου συλλόγου, που διοργανώνουν ολιγάριθμα clubs. Σε πολλές χώρες είναι απαγορευμένη η κυνηγετική τους χρήση.


Μπορείτε να ξεκινήσετε την τοξοβολία σύνθετου τόξου τώρα, εύκολα, επιλέγοντας ένα από τα σχετικά πακέτα εξοπλισμού της TOXOSPORT.