ΛΟΙΠΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ

1. ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ (STABILIZERS)

Σύστημα σωλήνων με αντίβαρα στα άκρα που απορροφούν τους κραδασμούς της βολής και μειώνουν την επίδραση των λαθών. Είναι κατασκευασμένοι από ελαφρά υλικά όπως carbon, αλουμίνιο ή συνδυασμό τους. Το σύστημα αποτελείται από το κεντρικό ή μακρύ, τα δύο πλαϊνά ή κοντά, την v-bar και την προέκτασή της. Προσαρμόζονται βιδωτά επάνω στο κεντρικό στέλεχος, κάτω από την λαβή, σε διάταξη που φαίνεται στην σελίδα του σκοπευτικού αντίκυρτουτόξου.

2. ΣΚΟΠΕΥΤΡΟ (SIGHT)

Όργανο που φέρει την ακίδα σκόπευσης. Έχει δυνατότητα ρύθμισης πάνω-κάτω και δεξιά-αριστερά. Κατασκευάζεται από αλουμίνιο, carbon ή συνδυασμό τους. Στα σύνθετα τόξα, η ακίδα αντικαθίσταται από το scope (βλ. παρακάτω). Στο κυνήγι και την τοξοβολία πεδίου το σκόπευτρο μπορεί να φέρει έως και 5 ακίδες για στόχευση σε μεταβλητές αποστάσεις.

3. ΚΛΙΚΕΡ (CLICKER)  

Μεταλλικό έλασμα που ειδοποιεί με τον ήχο του (κλικ) τον τοξότη ότι έχει έλθει στην θέση απελευθέρωσης του βέλους. Κατασκευάζεται από υψηλής σκληρότητας ατσάλι ελατηρίου.

4. ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΒΕΛΟΥΣ (REST)

Η βάση πάνω στην οποία ακουμπά η ελεύθερη άκρη του βέλους. Είναι μεταλλικό ή πλαστικό, ρυθμιζόμενο ή μη. Έχει την ιδιότητα να υποχωρεί στην παραμικρή πίεση αφήνοντας έτσι το βέλος ανεπηρέαστο κατά την βολή.

5. BUTTON

Αμορτισέρ που ρυθμίζει την θέση του βέλους σε σχέση με το riser και επιπλέον επιτρέπει λεπτομερή διόρθωση της πτήσης του. Δέχεται ελατήρια με διάφορες σκληρότητες. Η ακριβής ρύθμισή του απαιτεί μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία που μας αφορά μόνο σε καθαρά αγωνιστικό επίπεδο.

6. ΦΑΡΕΤΡΑ (QUIVER)

Κατασκευάζεται από δέρμα, δερματίνη ή cordura. Φοριέται στη ζώνη και φιλοξενεί τα βέλη.

7. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΒΡΑΧΙΟΝΑ (ARM GUARD)

Είναι από δέρμα ή πλαστικό και δένεται στον βραχίονα του χεριού που κρατάει το τόξο για να τον προστατέψει από την ταλάντωση της χορδής.

8. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΗΘΟΥΣ (CHEST GUARD)

Πυκνό δίκτυ από συνθετικό υλικό που φοριέται στο στήθος πρός την πλευρά του χεριού του τόξου. Κρατάει το ρούχο του τοξότη σφιχτά περιορισμένο πάνω στο στήθος του και εξασφαλίζει την ανεπηρέαστη κίνηση της χορδής μετά την απελευθέρωσή της.

9. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΔΑΚΤΥΛΩΝ (TAB)

Είναι από δέρμα και προσαρμόζεται στον μέσο του χεριού της χορδής. Στη τοξοβολία πεδίου και στο κυνήγι χρησιμοποιείται εναλλακτικά το παραδοσιακό "κυνηγετικό γάντι".

10. SCOPE & PEEP

Όργανο για σκόπευση με σύνθετο τόξο. Έχει οπτικό φακό με μεγεθύνσεις από 2x έως 8x, στο κέντρο του φακού είναι προσαρμοσμένη κουκίδα ή οπτική ίνα. Φέρει αεροστάθμη για κατακορύφωση. Η γραμμή σκόπευσης καθορίζεται από το κέντρο του φακού και το πίσω προσοφθάλμιο ή peep που είναι ένας δίσκος με μικρή οπή στο κέντρο και προσαρμόζεται στην χορδή 10-15εκ πάνω από το νοκ.

11. ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΧΟΡΔΗΣ (RELEASE)

Λαβή με σκανδάλη που απελευθερώνει μηχανικά τη χορδή στα σύνθετα τόξα, εναλλακτικό του tab. Δυο είδη: καρπού και παλάμης. Έχει δική του κατηγορία στην τοξοβολία πεδίου.