Η σκοπευτική ή ολυμπιακή τοξοβολία, ελέγχεται σε παγκόσμιο επίπεδο από την FITA - Féderation Internationale de tir á l'arc με έδρα τη Λοζάνη της Ελβετίας. H FITA έχει πάνω από 120 μέλη σε ισάριθμες χώρες που ελέγχουν το άθλημα σε εθνικό επίπεδο. Έχει επίσης θεσπίσει κανονισμούς και για άλλα είδη τοξοβολίας (field, flight, clout, ski).

Παρόλο που η σκοπευτική τοξοβολία είναι το μόνο είδος που περιλαμβάνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν είναι και το πιο δημοφιλές. Όμως η αξιόλογη επιτυχία που είχε το άθλημα στις τελευταίες τρείς ολυμπιάδες μας έχει βεβαιώσει για την καλή μελλοντική του πορεία.

Η FITA καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για την διάδοση της σκοπευτικής τοξοβολίας και ψάχνει διαρκώς νέους τρόπους για να την κάνει πιο ενδιαφέρουσα και θεαματική για τους αθλητές αλλά και για τους θεατές. Έτσι στην ολυμπιάδα του 1992 στη Βαρκελώνη εισήχθη για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός Γύρος (Εlimination Round) και σημείωσε αξιόλογη επιτυχία. Οι αθλητές ρίχνουν από απόσταση 70μ σε στόχο με διάμετρο 122εκ. Ο ολυμπιακός γύρος είναι ένας αγώνας σώμα με σώμα μεταξύ των αθλητών που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Γίνεται μόνο με το σκοπευτικό αντίκυρτο τόξο. Μετά από ένα προκριματικό γύρο, οι 64 καλύτεροι τοξότες χωρίζονται σε ζεύγη και μετά από αγώνα σώμα με σώμα 18 βελών προκρίνονται οι καλύτεροι 32, από τους οποίους στην συνέχεια προκρίνονται οι 16 κοκ μέχρι τον τελικό όπου με 12 βέλη αναδεικνύεται ο ολυμπιονίκης.

Ο κύριος αγώνας εκτός Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο Αγώνας FITA (FITA Round). Σε αυτόν οι τοξότες ρίχνουν σε τέσσερις αποστάσεις από 36 βέλη (3x12) σε κάθε μία. Οι αποστάσεις είναι 90μ, 70μ, 50μ, 30μ για τους άνδρες και 70μ, 60μ, 50μ, 30μ για τις γυναίκες. Σύνολο βελών 144, σύνολο πόντων 1440. O αγώνας γίνεται από τη μεγαλύτερη προς την μικρότερη απόσταση προσομοιάζοντας ιστορικά στην σκόπευση προς τις γραμμές του εχθρού, καθώς αυτοί προελαύνουν προς τα εμπρός.

Οι παραπάνω τύποι αγώνα γίνονται σε ανοικτό χώρο ή outdoor. Υπάρχουν όμως και αγώνες κλειστού χώρου ή indoor. Αυτοί γίνονται στα 18μ ή τα 25μ, όπου γίνονται δύο γύροι των 30 βελών (3x10) ο καθένας. Σύνολο βελών 60, σύνολο πόντων 600.

Οι αγώνες πλην του Ολυμπιακού Γύρου γίνονται με σκοπευτικό αντίκυρτο και σύνθετο τόξο.

Ο στόχος ή πρόσωπο είναι από χαρτί και χωρίζεται σε 5 ομόκεντρους δακτυλίους με χρώματα από έξω προς τα μέσα: άσπρο, μαύρο, μπλε, κόκκινο, κίτρινο. Κάθε δακτύλιος χωρίζεται σε δύο υποδιαιρέσεις του ενός βαθμού. Έχουμε έτσι 10 βαθμούς για τον κεντρικό κίτρινο δακτύλιο και 1 για τον εξωτερικό άσπρο. Η διάμετρος για τα 90μ, 70μ και 60μ είναι 122εκ, για τα 50μ και τα 30μ είναι 80εκ, για τα 25μ είναι 60εκ και για τα 18μ είναι 40εκ.